Co przyda się w lokalu gastronomicznym

Odpowiednio dobrane wyposażenie gastronomii jest kluczową kwestią, bez tego trudno o właściwe funkcjonowanie zaplecza. Konieczne jest wobec tego zaopatrzenie pomieszczenia w rozmaite urządzenia, akcesoria, niezbędny sprzęt. Bardzo ważne staje się zadbanie o prawidłowe warunki, które dotyczą między innymi higieny. Na szczęście wystarczy odwiedzić sklep gastronomiczny, aby kupić wszystko, co niezbędne do restauracji.

Jak dobrać właściwe wyposażenie gastronomiczne?

Dobrze zaopatrzone zaplecze gastronomiczne to podstawa, a dzieli się ono na rozmaite oddziały. Jest między innymi pomieszczenie magazynowe, w którym przechowuje się żywność, chłodzoną i niechłodzoną oraz opakowania. Nie może zabraknąć wobec tego przeróżnych regałów, szaf, urządzeń chłodniczych. Niezbędne są urządzenia gastronomiczne w postaci zamrażarek, lodówek, aby jedzenie nie znajdowało się bezpośrednio na podłodze ze względów higienicznych.

Zawsze powinno się wydzielić w zakładzie pomieszczenie służące do wstępnej obróbki brudnej i czystej. Potrzebne są stoły robocze i zlewy, umywalki, pojemniki na odpady. Warto również wyposażyć się w urządzenia przeznaczone do sterylizowania jaj, maszynę do obierania warzyw i szereg innych urządzeń pomocniczych. W przypadku ograniczonego metrażu zawsze można umieścić cały sprzęt w jednym pomieszczeniu, wydzielić stanowiska lub wyodrębnić aneksy.

Szukasz włoskiej kuchni o nowatorskim wzornictwie i zaawansowanych rozwiązaniach? Zapraszamy do zapoznania się z dostępną ofertą na lofra.pl. A jeśli potrzebujesz wysokiej jakości urządzeń do wyposażenia pralni przemysłowych, nie zapomnij odwiedzić gp-pralnia.pl.

W co się zaopatrzyć do gastronomii?

W przypadku kuchni następuje podział na strefy do przygotowywania dań na ciepło i przekąsek zimnych. W pierwszym obszarze niezbędne są oczywiście rozmaite urządzenia grzewcze, czyli przykładowo piece konwekcyjno-parowe, grille, frytownice, patelnie. Nie może zabraknąć również okapów pod stołami roboczymi. Do wyposażenia zaliczają się także półki, szafki, urządzenia chłodnicze i pomocnicze. Powinno się wydzielić miejsca służące do mycia naczyń ze stołem podawczym, dwukomorowym basenem, zmywarką, stołem odbiorczym, regałem ociekowym, szafą przeznaczoną na umyte naczynia.

Przeczytaj także: https://www.flashbook.pl/profesjonalny-sprzet-gastronomiczny-z-gastroprodukt/

Potrzebna będzie umywalka do rąk, nie może zabraknąć pojemników na odpady w lokalu gastronomicznym. Jest także dział ekspedycyjny, na który składa się między innymi zmywalnia. Muszą być w niej rozmaite urządzenia przeznaczone do mycia naczyń, stół odbiorczy służący między innymi do odstawiania brudnych naczyń i sortowania ich. Trzeba zaopatrzyć się w zlew do płukania naczyń, wstępnego mycia przed umieszczeniem w zmywarce. Potrzebny jest stół dostawczy, nie może zabraknąć wózków i nadstawek do przekazywania naczyń oraz pojemników na odpady.

Przekonaj się o korzyściach bezpośrednich zakupów u producenta – GastroProdukt oferuje niezawodne wyposażenie gastronomii i kompleksową obsługę doradczą dla Twojego biznesu. Sprawdź nasze pojemniki termoizolacyjne na GastroProdukt.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here