Pakowanie próżniowe żywności – zalety i wady

Pakowanie próżniowe jest stosowane na masową skalę między innymi w przemyśle mięsnym, ale nie tylko. Jakie są zalety i wady tego rozwiązania? Czy warto praktykować domowe pakowanie próżniowe? Postanowiliśmy to sprawdzić!

Pakowanie próżniowe – zalety

Pakowanie próżniowe ma wiele zalet – pakowane w ten sposób produkty długo nie tracą atrakcyjnego wyglądu ani walorów smakowych. Są także zabezpieczone przed oddziaływaniem środowiska zewnętrznego i mikrobami, co wpływa na ich dłuższą trwałość oraz przydatność do spożycia. Dzięki opakowaniom próżniowym można dłużej przechowywać żywność, a także sprawniej przygotowywać posiłki. Jakie są wady tego rozwiązania?

Pakowanie próżniowe – wady

Główne wady związane z pakowaniem próżniowym to wysokie koszty maszyn oraz folii do pakowania. Do tego należy dołożyć także kwestie związane z zanieczyszczaniem naturalnego środowiska poprzez używanie plastikowych opakowań. Wady te jednak, w zestawieniu z korzyściami, jakie niesie pakowanie próżniowe (np. mniejszy odsetek zmarnowanej żywności), nie powinny zniechęcać do korzystania z tej technologii. 

Domowe pakowanie próżniowe

Urządzenie do pakowania próżniowego można kupić do użytku domowego. Specjalne pakowarki pozwalają pakować kanapki, dania obiadowe oraz inne artykuły tak, by przedłużyć ich trwałość. W ten sposób możemy wydłużyć ich termin do spożycia nawet o kilkanaście lub kilkadziesiąt dni i uchronić je przed bakteriami oraz pleśnią, wilgocią, dostępem do światła słonecznego, a także wyschnięciem.

Dzięki domowym pakowarkom próżniowym można lepiej planować zakupy, a także cieszyć się zdrowymi i smacznymi potrawami każdego dnia. W przezroczyste opakowania próżniowe można pakować różne produkty, od pieczywa, przez sery i wędliny, przez różne gatunki mięs, do warzyw i owoców, zarówno w formie surowej, jak i ugotowanej lub upieczonej.

Ile kosztują domowe maszyny do pakowania?

Ile kosztują domowe maszyny do pakowania? Koszt jednego urządzenia wynosi około 400 – 500 złotych, w zależności od jego wydajności. Droższe pakowarki mogą pracować z wydajnością nawet 15 litrów na minutę. Takie urządzenia to już wydatek rzędu ponad tysiąca złotych. W cenie możemy otrzymać szereg dodatkowych akcesoriów do pakowania żywności, takich jak np. specjalne naczynia, czy pojemniki.

Chcesz się dowiedzieć więcej o opakowaniach na żywność? Sprawdź wpis https://rssicons.pl/producenci-opakowan-wychodza-naprzeciwko-potrzebom-wspolczesnego-biznesu na blogu rssicons.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here