Jak wybrać piec dla piekarni

Bez dwóch zdań najważniejszym elementem wyposażenia piekarni jest piec, czyli sprzęt gastronomiczny przeznaczony do wypiekania chleba i bułek oraz różnych wyrobów cukierniczych. Z uwagi na odmienne specyfikacje tego produktu należy dostosować go do wymagań i potrzeb konkretnej działalności, by z jego pomocą uzyskać wsparcie dla całego biznesu.

Różne piece = różne metody wypieku

W tym momencie w większości piekarni używa się jednego z dwóch najpopularniejszych typów pieców – konwekcyjnego, inaczej nazywanego obrotowym bądź wsadowego, czyli półkowego. W obu przypadkach technika wypieku jest nieco inna. Który sprzęt stworzyłby zatem lepsze wyposażenie piekarni?

W piecach konwekcyjnych masa obrabiana jest z taką samą intensywnością ze wszystkich stron, dzięki czemu uzyskuje jednolitą barwę i równomiernie rozłożoną skórkę. Piece wsadowe oferują z kolei wyższą temperaturę grzania i, jako że wykorzystywano je w dawnych czasach, pozwalają na tworzenie tradycyjnych wypieków, które zawsze miło kojarzą się klientom.

Wygoda użytkowania

Próbując wybrać między piecem obrotowym a półkowym, nie należy jednak kierować się wyłącznie techniką wypieku. Równie ważne jest to, w jaki sposób sprzęt będzie można użytkować. Im łatwiejszy okaże się on w obsłudze, tym lepiej poradzą sobie z nim wszyscy pracownicy, nawet ci niekoniecznie doświadczeni.

W tej kwestii piec konwekcyjny zyskuje sporą przewagę nad swoim wsadowym odpowiednikiem. Przede wszystkim studzi się znacznie szybciej, dzięki czemu nie jest praktycznie żadnym zagrożeniem dla pracowników. A wyposażenie piekarni powinno być przede wszystkim bezpieczne, skoro do wypadków w pracy najczęściej dochodzi właśnie przy kontakcie z wysokimi temperaturami.

Odmienne zastosowania

Należy również zdawać sobie sprawę z tego, że każdy piec ma nieco inne zastosowanie. Warto zatem wcześniej ustalić, czym piekarnia będzie się właściwie zajmować i jakie konkretnie wypieki będzie oferować klientom.

O ile bowiem tradycyjny chleb żytni najlepiej przygotowywać w tradycyjnych piecach wsadowych, tak nie da się w nich wykonać chlebów foremkowych, które powstają wyłącznie w piecach obrotowych. Przed zakupem należy poznać zatem własne oczekiwania. W przeciwnym wypadku inwestycja może okazać się nietrafiona.

Wyposażenie piekarni dostępne jest w ofercie Gastroprodukt.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here